Antitrafic
02-02-2016
Europol estimează că peste 10.000 de copii refugiați în Europa au dispărut în ultimii doi ani

Europol estimează că peste 10.000 de copii refugiați în Europa au dispărut în ultimii doi ani. Există temerea că mulţi dintre ei ar putea fi exploataţi - inclusiv sexual - de grupări criminale organizate

 

Potrivit lui Brian Donald, un reprezentant Europol citat de „The Observer”, acest număr include copii despre care nu se mai știe nimic după ce au fost înregistraţi de către autorităţile europene. Aproximativ jumătate dintre ei au "dispărut" în Italia și peste o mie în Suedia.

Agenția Mediafax, citând surse din Europol, menționează existența unei „infrastructuri criminale" paneuropene sofisticate ce vizează migranţii în diverse scopuri. Grupările infracţionale care fac trafic de persoane și-au intensificat activitatea, în prezent, abordând filierele imigraţiei ilegale.

http://www.mediafax.ro/externe/peste-10-000-de-copii-migranti-au-disparut-in-europa-in-ultimul-an-afirma-europol-15014293

„Pentru a combate aceste situații avem nevoie de măsuri concrete pentru a îmbunătăţi starea persoanelor vulnerabile din țările terțe atât prin elaborarea și revizuirea politicilor în domeniu, cât şi prin standardizarea diferitelor tipuri de asistenţă acordate acestora. Este necesar să fie asigurată colectarea datelor minime privind RTT la traficare și schimbul și comunicarea acestor date între părțile interesate. Totodată este importantă colaborarea interinstituțională pentru reducerea vulnerabilităţii RTT la traficare şi exploatare continuă, cu accent pe România ca studiu de caz naţional”, a spus Cătălin Luca, director executiv Alternative Sociale.

În acest context, în anul 2015, Alternative Sociale a lansat un set de recomandări privind reducerea vulnerabilității la traficul de ființe umane a cetățenilor provenind din țări din afară Uniunii Europene, extrem de relevante în contextul crizei refugiaților. Raportul propune specialiștilor o serie de recomandări  ce vizează colectarea,  schimbul și comunicarea datelor privind persoanele vulnerabile la trafic, precum și coordonarea interinstituțională pentru reducerea vulnerabilității la exploatare și traficare.

Raportul poate fi consultat și descărcat aici.

Redirect 2%!

Redirect 2% of your income tax! Read more...

Become a volunteer!

If you want to become a volunteer... Read more...